HomeWist je dat?

SVn helpt bij verduurzaming

SVn is een onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk. Samen met overheden en andere samenwerkingspartners helpen we bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties bij het financieren van maatregelen die anders misschien niet mogelijk waren geweest. Omdat we werken met geld van de overheid verloopt het aanvragen van een lening anders dan je gewend bent.

Met de Duurzaamheidslening van SVn kun je de verduurzaming van je woning financieren. SVn biedt deze lening met hulp van gemeenten aan. De te financieren maatregelen kunnen verschillen per gemeente.

1. Waar vraag ik een lening van SVn aan?

Een aanvraag start altijd bij de gemeente of provincie. De meeste leningen van SVn kun je pas aanvragen nadat je een toewijzingsbrief (beschikking) hebt van de gemeente, provincie of een samenwerkingspartner. Met de toewijzingsbrief vraag je digitaal de lening bij SVn aan.

2. Waarom beoordelen jullie de aanvraag van een lening?

SVn is een dienstverlener met een financiële vergunning; net als andere banken. Onze leningen worden weliswaar met overheden verstrekt maar het zijn geen subsidies. De klant gaat dus een financiële verplichting aan. Daarom kijken we of de klant de lasten kan dragen. Wij moeten ons als kredietverstrekker evengoed houden aan geldende wetten en regels. Daarmee borgen we dat we geen lening verstrekken aan mensen die de lasten van deze lening niet kunnen dragen. De leningen van SVn worden bovendien mogelijk gemaakt met overheidsgeld, daar gaan we zorgvuldig mee om.

3. Kunnen VvE’s ook een lening aanvragen?

Jazeker. En dat is hard nodig ook. Samen met overheden kunnen voor VvE’s leningen beschikbaar worden gesteld. Maar ook kleine VvE’s kunnen we met een zogenaamde zakelijke lening helpen. In Nederland zijn ruim 100.000 VvE’s met 7 of minder appartementen. Bijna driekwart van deze appartementen heeft een slecht energielabel (D, E, F, of G). Woningeigenaren van appartementen in kleine VvE’s blijven achter met verduurzamen, omdat de financiering een uitdaging is. Sinds kort zijn er wel leningen voor deze doelgroep, met of zonder garantie van NHG. Een van de financieringsoplossingen is de Stimuleringslening kleine VvE. Let wel; deze leningen zijn alleen beschikbaar in gemeenten en provincies die de lening gesubsidieerd beschikbaar stellen via SVn.

4. Is er ook een lening voor wooncoöperaties?

In een aantal gemeenten wel. Op verschillende plaatsen in Nederland wordt geëxperimenteerd met deze vorm van gemeenschappelijk wonen. De grootste uitdaging: de financiering. Banken en andere financiers zijn vaak terughoudend met het financieren van een wooncoöperatieproject. Met de Stimuleringslening Wooncoöperaties verlagen overheden de drempel voor ander financiers. In Amsterdam zijn inmiddels drie wooncoöperaties dankzij een Stimuleringslening gestart met de bouw van hun woondroom. Ook andere gemeenten geven wooncoöperaties de ruimte.

5. Is extra aflossen mogelijk?

Extra aflossen op een lening is altijd mogelijk. De klant betaalt hiervoor geen vergoedingsrente (boete). Je kan extra aflossen met een minimum van € 250 per keer, maar natuurlijk is het handiger
om beschikbare bedragen op te sparen en dan in een eenmalige grotere aflossing bij SVn te storten.

6. Hebben jullie ook een product voor energiecoöperaties?

Jazeker. Samen met Energie Samen, Rabobank, Triodos en ASN Bank, heeft SVn het Realisatiefonds voor energiecoöperaties opgezet. Het landelijk beschikbare Realisatiefonds maakt energieprojecten mogelijk. Alle lokale energiecoöperaties met een SCE- of SDE-subsidie kunnen een financiering bij het Realisatiefonds aanvragen.

7. Financieren jullie ook thuisbatterijen?

Dat zou wel kunnen. SVn heeft de afgelopen jaren al heel wat zonnepanelen gefinancierd met onder meer de Duurzaamheidslening en de Stimuleringslening. Met deze leningen kun je ook een thuisbatterij financieren. Dan moet de gemeente of provincie die de lening aanbiedt dit wel in de voorwaarden opnemen. Dus kijk eerst op onze website of informeer bij de gemeente of provincie.